Psikoterapiye gelmek istemek güçsüzlükten ziyade “güçlülük” ifadesidir. Kişinin kendinde bir sıkıntı olduğunu fark etmesi, bunun için çözüm araması, yardım alması, kendisi için ve hayatı için elinden gelen çabayı göstermesi kişinin ne kadar akıllıca bir karar verdiğini göstermektedir.
Psikoterapi bir sohbet ya da dertleşme ortamı değildir. Psikoterapide sıkıntılarınız, terapiden beklentileriniz belirli bir bilimsel yönteme dayanarak, ilgili eğitimleri almış uzmanlar tarafından “konuşarak” çözümlenir. Psikolog size öğüt vermez, sizin içinizdeki güçlü kişiyi ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Amaç, terapi bittikten sonra bir başka sorunla karşılaştığınızda baş etme mekanizmalarınızın doğru çalışmasını...
Psikiyatristlerin “kontrol muayenesi” kavramı kişilerde de “diğer psikolog seansım kontrol muayenesi şeklinde olmayacak mı?” algısına yol açmaktadır. Fakat psikoterapide her terapi seansı için ayrıca ücret ödenir. Uzman gerekli durumlarda ödeme konusunda inisiyatifte bulunabilir.
Psikoterapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Terapi sıklığını psikolog danışanı ile birlikte belirler. Danışanın sıkıntısının yoğunluğuna, zamanına ve maddi gücüne göre bu durum değişir. Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.